Τζίνσενγκ Ginseng

Τζίνσενγκ
Panax ginseng Mey. (Ginseng άσίας), Panax quinquefolium L. (Ginseng άμερικής) - Araliaceae

Το Τζίνσενγκ είναι γνωστό από την αρχαιότητα, άπό τις ρίζες του έχουν απομονωθεί τριτερπενικές σαπωνίνες.
Επίσης οι ρίζες περιέχουν άμυλο, βιταμίνες της ομάδος Β και πληθώρα ιχνοστοιχείων. προκαλεί: αύξηση της δραστηριότητας των ενζύμων φωσφορυλάση α και φωσφοφρουκτοκινάση (γλυκολυτική οδός), αύξηση του επίπεδου της ινσουλίνης πλάσματος, που αυξάνει την ταχύτητα εισόδου της γλυκόζης στα κύτταρα, αποτρέπει το σχηματισμό της χοληστερόλης και την εναποθήκευση λίπους στο σώμα.

Βελτιώνει τη διανοητική κατάσταση, ενισχύει το νευρικό σύστημα, προλαμβάνει τη νεύρωση και τη νευρική κατάρρευση, μειώνει το stress, ωφελεί στην αϋπνία και στις διαταραχές ύπνου, αυξάνει την έκκριση των υγρών του σώματος και αποσβένει τη δίψα, προλαμβάνοντας το διαβήτη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι χρήσιμος ενισχυτικός παράγων για εκείνους που αναρρώνουν από κάποια ασθένεια ή μια χειρουργική επέμβαση και ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Γενικά είναι καλά ανεκτό από τον οργανισμό & τα ανεπιθύμητα αποτελέσματά του είναι ήπια και αναστρέψιμα.

Βότανα: 

Σχετικά άρθρα