γαστρίτιδα

Καλέντουλα

Καλέντουλα
Φυτό ετήσιο, γνωστό σε όλους, που κατάγεται από την Αίγυπτο, καλλιεργείται συχνά στους κήπους για τα άνθη του και είναι διαδεδομένο στους κήπους και τους αγρούς. Η καλέντουλα είναι φυτό κοινότατο και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στα Κύθηρα, όπου καλλιεργείται ως καλλωπιστικό, ενώ αφθονείκαι ως αυτοφυές σε καλλιεργημένους και ακαλλιέργητους μεσημβρινούς τόπους.
Η εποχή της άνθησης και της συλλογής είναι Μάιος-Οκτώβριος και χρησιμοποιούμενα μέρη τα άνθη του φυτού (Fiores Calendulae), που όταν ξεραθούν γίνονται ελαφρά, εύθραυστα, χωρίς μυρωδιά και με γεύση ελαφρά πικρή.

Μολόχα

Η μολόχα ή αμπελόχα ήταν γνωστή στους Αρχαίους από τους οποίους χρησιμοποιείται τόσο ως φαρμακευτικό όσο και ως λαχανικό.

Ο Πλίνιος (77 π.Χ.) λέει για τη μολόχα ότι “όποιος καταπίνει κάθε μέρα μισό κύπελλο από τον χυμό της, θα έχει ανοσία σε όλες τις νόσους”...

Η χρήση της μολόχας στην παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι γνωστή, χάρη στης καταπραϋντικές και μαλακτικές ιδιότητες του φυτού. Είναι διουρητική, ανακουφίζει και θεραπεύει το βήχα, το έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.

Subscribe to RSS - γαστρίτιδα