βότανα και μαγειρική

Δάφνη

Δάφνη

Το φυτό δάφνη

Το φυτό δάφνη είναι θάμνος αλλά με το κατάλληλο έδαφος και πότισμα μεγαλώνει σε μέγεθος δέντρου. Τα φύλλα της δάφνης είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και έχουν ελαφρά κυματοειδή μορφή.

Η μυρωδιά τους είναι αρωματική και η γεύση τους σχετικά πικρή. Η δάφνη ανθίζει Μάρτιο με Απρίλιο. Το χρώμα των φύλλων της δάφνης είναι κυανόμαυρο ή μαύρο όταν ωριμάσει και έχουν σχήμα ωοειδές και μέγεθος μικρής ελιάς. Από τους καρπούς της δάφνης παράγεται το δαφνέλαιο.

Καλλιέργεια δάφνης

βότανα ιδιότητες

βóτανα και οι ιδιότητες τους

Τα βότανα είναι το φαρμακείο της φύσης. Υπάρχουν χιλιάδες είδη βοτάνων στην φύση τα οποία είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλα προστατεύουν, προλαμβάνουν, αντιμετωπίζουν ή ανακουφίζουν σημαντικό αριθμό ασθενειών και δυσλειτουργιών.

Αυτό συνεχίζει να ισχύει την σύγχρονή εποχή και συνήθως τα βότανα έχουν ιδιότητες καλύτερες από τα αντίστοιχα χημικά σκευάσματα συνήθως χωρίς παρενέργειες, κάτι το οποίο δεν μπορεί να ειπωθεί για χημικά υποκατάστατα τους.

Ο βασιλικός και η χρήσεις του στην μαγειρική

Ο βασιλικός είτε Φρέσκος, κατεψυγμένος ή αποξηραμένος, έχει πολλές εφαρμογές στην μαγειρική όπως με καλοκαιρινά λαχανικά (ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες), ψάρια, ομελέτες, σάλτσες, πίτσες, γαρνιτο

Ενδεικτικές χρήσεις βοτάνων και αρωματικών φυτών

Αλόη βέρα: για έκζεμα, ζάχαρο, δυνάμωμα μαλλιών.
Αρχαγγελική: τονωτική αναιμία, ευστόμαχη, συκώτι, εντερίτιδα, ρευματισμούς, αρθριτικά.
Αγριάδα: πέτρες νεφρών, προστάτη, χολή, πολύ διουρητική.
Άγριο τριαντάφυλλο: χοληστερίνη, ζάχαρο, άμυνα οργανισμού, περιέχει βιταμίνη C.
Αγριμόνιο: ζαχαροδιαβήτη, φαρυγγίτιδα, πόνοι λαιμού, διάρροια.
Αλεξανδρινά φύλλα: δυσκοιλιότητα.
Αλθαία: μαλακτική, λαρυγγίτιδα, βήχα, φαρυγγίτιδα.
Αχιλλέα: Αιμορροΐδες, κιρσούς, γρίπη, άσθμα, λιποδιάλυση, κυτταρίτιδα.
Αψιθιά: ζάχαρο, διαταραχές έμμηνων, χωνευτική, εμετούς.

Subscribe to RSS - βότανα και μαγειρική