Τα βότανα όταν χρησιμοποιούνται ενώ είναι φρέσκα έχουν και τα καλύτερα αποτελέσματα. Επειδή όμως τα περισσότερα είναι ευπαθή, εάν τα αποξηράνουμε άμεσα και με τον σωστό τρόπο, διατηρούν τις περισσότερες από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Ας δούμε την διαδικασία αποξήρανσης :
- Πλένουμε με κρύο νερό τα βότανα (εκτός από το χαμομήλι)
- Τα στραγγίζουμε καλά σε χαρτί ή τα δένουμε σε ματσάκια
- Αφήνουμε τα βότανα κρεμασμένα στην σκιά, σε χώρο που αερίζεται καλά μέχρι να αποξηρανθούν τελείως
Τα βότανα αφού αποξηρανθούν και χάσουν παντελώς την υγρασία τους, αποθηκεύονται σε βάζο και διατηρούν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες για έναν περίπου χρόνο.
Στην εποχή μας, ένας εξίσου καλός τρόπος διατήρησης των βοτάνων είναι η κατάψυξη.
Αφού τα πλύνουμε καλά, τα στεγνώνουμε και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη σε σακουλάκια.
Αν θέλουμε να μην πιάνουν πολύ χώρο, κάνουμε τα εξής :
Τα πλένουμε καλά.
τα ζεματίζουμε με καυτό νερό ελαφρώς, ώστε να χάσουν τον όγκο τους, και τα βουτάμε ξανά σε κρύο νερό.
Στραγγίζουμε καλά τα βότανα και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.
Και με τις δύο παραπάνω μεθόδους αποθηκεύουμε μακροχρόνια και σωστά τα βότανα μας.